Online-szolgáltatások

Könyvtárunk nyitva tartási időn kívül is rendelkezésre áll olvasóink számára.

A katalógus menüben egyszerű és összetett keresést végezhet a könyvtár dokumentumállományában. (A kereső használata nem igényel regisztrációt!)

KERESÉS:

Keresésnél célszerű az összetett keresést használni, mivel itt több szempontot is meg tud adni a találati lista leszűkítéséhez. Kereshetünk külön címre, szerzőre, de akár kiadóra is.
A keresés gombra kattintva megjelenik a találati lista, amely tartalmazza a könyvtárban megtalálható dokumentumok listáját. A megjelenítéshez rá kell kattintani a kiválasztott címre. Ekkor láthatjuk, hogy hány darab áll rendelkezésre a könyvtárban és mi a lelőhelye, valamint arról is információt kaphat, hogy melyiket hányszor kölcsönözték, jelenleg van- e kölcsönözhető példány, milyen véleménnyel voltak róla az olvasók.

Ha van belőle szabad példány, akkor - belépés után - le is foglalhatja a sor végén található kalapács ikonra kattintva, amelyet a kérés megerősítésével elküld a rendszer a könyvtárosnak. A foglalást a rendszer 7 napig tárolja, eddig van lehetősége átvenni, utána automatikusan törlődik.

A megjelenített találati listából további lehetőségeket kínál a rendszer a megfelelő ikonra kattintva. Meg tudja nézni, hogy az adott mű szerzőjének még milyen könyvei találhatóak meg az állományunkban, ill. fontos információ lehet még a "szerzőről szóló művek". Erre az ikonra kattintva felvilágosítást kap arról, hogy van-e valamilyen mű, amely az íróról szól.

 

Regisztrációhoz kötött online funkciók elérése:

Első használat előtt regisztráció szükséges!

Ha a könyvtár weboldalán megnyitja a katalógus/kölcsönzés menüpontot, beírja az olvasójegye számát vagy az e-mail címét és a jelszót a belépés gombra kattintva eléri a könyvtár online szolgáltatásait. 

Belépés után a következő menüpontokat találja:

Adataim – a könyvtári beiratkozáskor regisztrált személyes adatait tartalmazza. Kérjük, a változásokat jelezze a következő könyvtárlátogatása alkalmával, módosítást csak a könyvtáros végezhet.

Aktuális kölcsönzéseim - tájékoztatást ad a kölcsönzött dokumentumokról, a lejárati határidőről és itt módosíthatja a könyvek visszahozatali dátumát.

Előjegyzéseim, foglalásaim – aktuális előjegyzések, foglalások.

Korábbi kölcsönzéseim – archiválja eddigi kölcsönzései adatait, melyet itt megtekinthet. Lehetőséget biztosít véleménynyilvánításra (tetszett, nem tetszett). E menüpontban kap információt arról, hányan olvasták az Ön által kölcsönzött dokumentumokat, és milyen a tetszési indexük.

Polc – olyan könyveket válogat le, amit később szeretne elolvasni.

Témafigyelés – ha szeretné egyes szerző műveit, egyes témakör újonnan megjelent dokumentumait elsőként elolvasni itt jelezheti. A könyvtár állományába beérkezett megjelölt dokumentumokról értesítést kap, lefoglalhatja azokat.

Gyarapítási javaslat – ha szeretne dokumentumot beszerzésre javasolni, akkor itt teheti meg.

Referensz kérdés – itt tehet fel referensz kérdést, a választ az elektronikus postafiókjára küldjük.

E-mail cím módosítás – elektronikus elérhetőségét változás esetén itt módosíthatja.

Jelszó módosítás – ha le szeretné cserélni jelszavát, itt van rá lehetősége.

A fenti menüpontok az olvasó menü alatt találhatók.

 

Hosszabbítás:

Az aktuális kölcsönzéseim menüpont alatt láthatja a visszahozatal dátumát. Ha szüksége van még az Önnél lévő könyvekre akkor kétszer módosíthatja a határidőt. A rendszer automatikusan jelöli a hosszabbítható dokumentumokat (pipa), megmutatja a lehetőségei számát.

Ha ezeket beállította, akkor a kis ablak alján található "Meghosszabbítás elküldése" gombra kattintva tudja véglegesíteni a feladatot.

Fontos tudni, hogy ha már lejárt a határidő (piros a dátum) akkor ezt a műveletet már nem lehet elvégezni!