DOBMÚZEUM - DOBOSGÁLA

(Helyi Értéktár - Pest Megyei Értéktár)

dob1A Dobmúzeum megalkotója, szellemi atyja Kármán Sándor 1950-ben született Cegléden.     Az első kiállítását 1979-ben nyitotta meg "A dob története" címmel, a második 1990-ben volt: "Százéves a jazzdob, 1890-1990". Ezután született meg az állandó kiállítás gondolata, egy múzeum létrehozásának ötlete. Az első kiállítóhely 1992-től működött egy garázsban. Ezután kért és kapott segítséget a ceglédi önkormányzattól egy városközpontban lévő ingatlan formájában, ahol 2000 novembere óta működik a ceglédi Dobmúzeum.

A múzeumban négy földrészről gyűjtötték össze a kiállítási anyagot, melyek a könnyűzene, a jazz és a klasszikus zene ütőhangszereinek fejlődését mutatják be 1900-tól napjainkig.

2000-ben két emlékhellyel gazdagodott a múzeum. Ezek Bányai Lajos és Kovács Gyula életútját mutatják be. Fotók, tárgyak, felszerelések láthatóak itt.

2004-ben Weisz Api, 2010-től a Peter Erskine pályafutását bemutató állandó kiállítással bővült a gyűjtemény.

2004-ben a több ezer katalógus, plakát, levelezés, fotó, kotta, szakkönyv, és hangzó gyűjteményéből alakították ki a Dobmúzeum könyvtárát.

karman1Az elmúlt 23 évben számtalan egyéni látogató és szervezett csoport ismerkedett meg a rendhagyó zeneórát, dobtörténeti előadást vagy hangszeres bemutatót kínáló programokkal. Turisták, iskolások, zenészek, hangszerkészítők, különféle szakmai és kulturális körök képviselői váltak beavatottá a kortárs könnyűzene és jazz gyökereinek és újító művelésének kérdéseibe. 

Kármán Sándor munkájának elismeréséért megkapta a Magyar Hangszerszövetség elismerő oklevelét, a Bányai Lajos által alapított Pro Ritmo aranymedált, Cegléd város Gubody Ferenc díját, és a városvédők Együtt a városért érmét, a regionális Prima díjat és a Czigle-láncot.

2014-ben jelent meg Kármán Sándor, a ceglédi Dobmúzeumról szóló könyve. A múzeum gyakran szerepel a médiában, a Cegléd, a Danubius, a Katolikus, a Petőfi, a Kossuth rádió műsoraiban. Láthattuk az M1 (Főtér), TV2 (Lazac), M2 (Kultúrház), RTL Klub (Reggeli; Esti Showder) programjaiban. 2002-ben a Cegléd Városi Televízió készített egy félórás filmet a múzeumról, mely a Hálózat csatornán volt látható. 2005-ben készült el a múzeum honlapja.

A Dobmúzeum történetéhez szorosan kapcsolódik a Dobos Gála.

Kármán Sándor az első Dobos Gálát 1993-ban rendezte Kovács Gyula, egykori tanára emlékére. A nyolc és fél órás koncerten 49 művész lépett fel, köztük 19 dobos. Második alkalommal a rendezvény már felvette a Nemzetközi Dobos- és Ütős Gála nevet, de a cél fennmaradt, bemutatni a nagy dobos elődök példamutatását, szorgalmát, hitét és továbbadni az új generációnak.

Azóta szinte minden évben megrendezik, egyre több magyar fellépő játszik és mindig van egy külföldi dobos sztár is. A gála délutánján a vendégek megtekintik a Dobmúzeumot, a sportcsarnok küzdőterén ilyenkor kiállítások is láthatóak a kapcsolódó művészeti ágakból.

A dobos gálák sztárvendégei a teljesség igénye nélkül: Jojo Mayer, David Moss, Steve Smith, Carlo Rizzo, Hamid Drake, Billy Cobham, Mike Mangini, Pete Lockett, Will Calhoun, Tommy Campbell, Peter Erskine, Alex Acuna, Alvin Queen.

Kármán Sándor szenvedélyes elkötelezettsége, kutató- és gyűjtőmunkája, elhivatottsága, a zene iránti szeretete hozta létre a ceglédi Dobmúzeumot. A gyűjtemény, a több mint húszéves Ceglédi Dobos- és Ütőhangszeres Gála, sok-sok kiállítás, barátságok, kapcsolatok a hangszergyárakkal és műhelyekkel, mind a hazai szakmai élet és a nemzetközi jazzvilág zarándokhelyévé tette ezt a helyet. Így a ceglédi Dobmúzeum és a Nemzetközi Dobos- és Ütős Gála egyedülálló nemcsak Cegléd, de az ország zenei életében is.